Kuchnia

JEDNOGARNKOWE

kuchnia Natki: leczo

SKŁADNIKI (proporcje wg uznania):

*mięso (np. boczek wędzony, kiełbasa, ewentualnie parówki; jedno z nich lub kilka w mniejszych ilościach)
*pomidory (Ja zwykle daję ok. 4 średniej wielkości)
*papryka słodka (Ja zwykle daję 2; mogą być różne kolory)
*cukinia [(kabaczek, patison); Ja zwykle daję 1 dużą cukinię)
*cebula (Ja zwykle daję 2-3 średnie/duże)

Przyprawy:
*Minimum: sól, pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
*Wersja bogatsza: to co wyżej + pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mielona

*olej

PRZYGOTOWANIE:

1) Cukinię obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Z papryką zrobić tak samo. Cebulę obrać i pokroić dość drobno. Pomidory ponacinać, robiąc im, od góry, nacięcia na krzyż.

2) Pomidory wrzucić do wrzątku, kiedy skórka zacznie odchodzić wyjąć je z wody i zdjąć skórkę. A potem drobno je pokroić.

3) Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, w wysokim garnku. Wrzucić kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Kiedy będzie przysmażone, dodać cebulę. Kiedy cebula będzie pół twarda, dodać paprykę. Kiedy papryka będzie pół twarda, dodać cukinię. A na końcu pomidory. One się 'rozpuszczą' dając sok pomidorowy.

4) Solić leczo można na samym końcu, kiedy warzywa będą miękkie, ale można też wcześniej. Resztę przypraw dać, wg uznania, na końcu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation