Kuchnia

Kuchnia

Spaghetti bolognese
Co kupić
500 g spaghetti Combino
150 g świeżych pomidorów, oczyszczonych
400 g mięsa mielonego mieszanego
100 g warzyw korzennych (marchewka, pietruszka, seler)
50 g przecieru pomidorowego Mikado
50 g cebuli
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek Luccese
200 ml czerwonego wina Merlot del Veneto
1 l rosołu wołowego lub drobiowego
3 liście laurowe Mikado
5 ziaren czarnego pieprzu Mikado
5 ziaren ziela angielskiego Mikado
sól
pieprz z młynka Kania
ser na posypkę (grana padano Lovilio, edam Bluedino)
bazylia do ozdoby
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 2h 30min
Potrzebujemy
gazę
sznurek
Sos
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy drobno pokrojone warzywa korzenne. Następnie dodajemy do nich drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i wszystko smażymy. W gazę zawijamy zioła rodzime (liść laurowy, ziarna pieprzu i zioło angielskie), a następnie zawiązujemy ściśle sznurkiem. Do podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso, dokładnie mieszamy i smażymy dalej. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę. Podlewamy czerwonym winem oraz wrzucamy przygotowaną gazę z ziołami. Solimy i gotujemy około 5-8 minut, aż wino się zredukuje. Potem dolewamy rosół. Od czasu do czasu mieszając, podlewamy rosołem, sos gotujemy około 2 godzin. Po zakończeniu wyjmujemy gazę z ziołami.
Spaghetti
Spaghetti gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie, a potem odcedzamy przez sito. Na rozgrzaną patelnię przelewamy część sosu oraz ugotowanego spaghetti. Dobrze mieszamy.
Jak podawać
Spaghetti przekładamy z patelni do głębokiego talerza, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem, odrobinę pieprzymy i ozdabiamy liściem świeżej bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation