Kuchnia

Sztuka... kulinarna

Bienenstich

Bienenstich należy do klasyków wśród niemieckich wypieków. Ciasto drożdżowe pokryte jest pyszną, skarmelizowaną polewą migdałowo- miodową i przełożone delikatną masą budyniową. Nietypowe nadzienie jak na ciasto drożdżowe prawda? Ciasto jest drożdżowe. Natomiast na nadzienie istnieje wiele różnorodnych przepisów. Może to być bita śmietana, masa maślana lub budyniowa. Najczęściej spotykaną wersją jest budyń z dodatkiem bitej śmietany. Wszędzie, gdzie jadłam to ciasto, masa była dość luźna. Dlatego i ja starałam się uzyskać taką masę. Jeśli ktoś woli bardziej zwartą może dodać więcej masła i zrezygnować z bitej śmietany lub dodać żelatynę. Ze względu na luźną konsystencję masy, górna część ciasta musi zostać pokrojona, zanim zostanie nałożona na masę. Inaczej nie dałoby się ciasta pokroić. Ciasto jest bardzo smaczne i na pewno godne wypróbowania.

Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
50g cukru
250ml mleka
2 jajka
50g masła

Polewa migdałowa:
5 łyżek miodu
100g masła
125g cukru
200g migdałów w płatkach

Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru
750ml mleka
80g cukru
100g masła
100g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajka i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Przygotować polewę.
Miód, masło i cukier podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać migdały, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (ok. 30x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć polewę migdałową.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 min. w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ciasto pociąć na 4 części (raz na pół wszerz i raz wzdłuż). Każdą część przeciąć na pół, oddzielając górną od dolnej części ciasta. (Można od razu całe ciasto przeciąć na pół, oddzielając górną od dolnej części, ale ponieważ całe ciasto jest bardzo duże, najłatwiej jest go podzielić najpierw na 4 części i dopiero przeciąć na pół). Górną część ciasta (z polewą migdałową) pokroić na kawałki.
Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy.
Dolne części ciasta posmarować masą. Na masie ułożyć, pocięte na kawałki, górne części ciasta z polewą. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Kolejno ciasto pokroić na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation