Kuchnia

Sztuka... kulinarna

KASZA GRYCZANA Z DYNIĄ I PIECZARKAMI


porcja dla 1 osoby

3 łyżki prażonej kaszy gryczanej
3 duże pieczarki
300 g dyni
3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
sól morska i świeżo zmielony pieprz


Kaszę gryczaną opłukać i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 8 minut.

Czerwoną cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć przez 2 minuty na patelni pokrytej łyżką oliwy. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

Pieczarki pokroić w plastry i wrzucić na patelnię, dodać imbir. Dynię obrać ze skóry, pokroić w niewielką kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Dusić do uzyskania miękkości.

Pod koniec smażenia na patelnię dorzucić ugotowaną kaszę, podsmażyć przez chwilę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation