Kuchnia

Sztuka... kulinarna

Kruche ciasteczka świąteczne – ale nie tylko świąteczne. Wystarczy dziurkowe gwiazdki zastąpić innym kształtem i już będą ciasteczka całoroczne.

Kruche ciasteczka – super klasyczne, piękne w swej prostocie. Chyba nie muszę pisać jak strasznie bardzo ogromnie są pyszne :D :D A jak prosto się je robi!

Składniki (wyszła mi 1 większa i 1 mniejsza blacha ciasteczek):

250 g maki
125 g masła miękkiego
100 g cukru
3 żółtka
dżem dowolny lub konfitura – ja użyłam dżemu z czerwonych porzeczek
2 łyżki mleka – max 2
ewentualnie cukier puder – bo ładniej :)
Potrzebny sprzęt:
miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
folia aluminiowa
nóż
waga – nie ukrywam przydaje się
blachy – ze dwie
piekarnik
łyżeczka
maleńka miseczka na mleko
szklanka albo foremka do wycinania okrągłych ciasteczek
kieliszek lub foremka okrągła. w kształcie gwiazdki czy dowolnym kształcie – do wycinania dziurek
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki na ciasto (mąka, masło, cukier, żółtka) wszystkie razem posiekać nożem, a potem zagnieść ręką i wpakować do lodówki na 30 min.
Po schłodzeniu: wałkować cienko (3 mm) i wycinać kółka (średnica do 6 cm). W połowie kółek wyciąć dziurki (okrągłe, gwiazdki – dowolne).
„Dolne” kółko posmarować mlekiem (używając np. palca), przykleić „górne” kółko z dziurką (praktycznie samo się przyklei). W dziurkę wsadzić dżem albo konfiturę.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp 170°C do uzyskania pięknego złotawego rumianego koloru.
Na koniec można oprószyć cukrem pudrem – ciasteczka wyglądają wtedy jeszcze ładniej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation