Kuchnia

Sztuka... kulinarna

Ciastka kruche ze sloneczniczkiem.

Składniki na około 22 sztuki:

Ciasto:
100g cukru
200g masła
1 jajko
300g mąki

Wierzch:
40g cukru
40g miodu
40g śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
30g masła
150g łuskanych pestek słonecznika

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

2. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-10cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg (200oC na funkcji góra-dół) przez 10 minut.

3. W międzyczasie do rondelka włożyć cukier, miód, śmietankę, masło i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę mieszając, zdjąć z ognia. Dodać słonecznik, wymieszać.

4. Słonecznik nakładać łyżeczką na podpieczone ciastka, które następnie wstawić z powrotem do piekarnika na 8-10 minut.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation