Kuchnia

PRZETWORY

Domowy zakwas na żurek
Składniki na 1 litr zakwasu:
4 czubate łyżki mąki żytniej
4 czubate łyżki mąki “żurek” ( żarnówki ), czyli grubo mielonej mąki żytniej na żur
kilka ( 3 – 4 ) ząbków czosnku
kilka ( 2 – 3 )liści laurowych
kilka ( 3 – 4 ) ziaren ziela angielskiego
szczypta soli
letnia woda przegotowana
Do litrowego słoika, lub naczynia kamionkowego wsypujemy mąkę. Czosnek kroimy w plasterki i wraz z resztą przypraw dodajemy do mąki. Całość zalewamy letnią wodą, dokładnie mieszamy i przykrywamy nakrętką lub talerzykiem ( nie zakręcamy ściśle, aby zakwas miał dostęp powietrza ).
Odstawiamy w ciepłe, nienasłonecznione miejsce na około 3 dni. Kilka razy dziennie mieszamy zakwas, a kiedy będzie wystarczająco kwaśny, tzn. bardzo kwaśny odstawiamy do lodówki lub od razu gotujemy żurek. Zakwas może leżeć w lodówce, w zakręconym słoiku około 1 miesiąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation