Kuchnia

PRZETWORY

Zimowa sałatka z ogórków, papryki, selera naciowego i kurkumy

Przepis na sałatkę dostałam od Pani Zosi z Podkarpacia. Serdeczne dzięki:)
Znam jej smak, zajadam się nią, co najmniej trzeci sezon zimowy. W tym roku postanowiłam zrobić sama, bo ciągle było mi jej mało:). Jest rewelacyjna!
Nie przypuszczałam, że z tak prostych składników, można zrobić coś tak pysznego!
Bardzo polecam. Przy czym przepis jest niesamowicie precyzyjny. Jakichkolwiek słoików użyjemy, zalewy jest w sam raz. Musimy jednak pamiętać, żeby sałatka była dość ścisło ułożona w słoikach. W słoiku są dwie warstwy, ogórki z papryką, a na nich cebula.
Grubość warstwy cebuli rozkładamy w zależności od wielkości słoika.

Zimowa sałatka z ogórków, papryki, selera naciowego i kurkumy


P9160027-crop.JPG

Na sałatkę

4kg ogórków, najlepsze nieduże,
2 czerwone papryki.

Ogórki kroimy w plasterki.
Z papryki wydrążamy gniazda i kroimy w paski 2-3cm,
Mieszamy i napełniamy słoiki do ¾ wysokości.

zbiorcze.jpg

Zalewa / szklanka 250ml /


5 szklanek cukru,
3 szklanki octu 10%,
garść liści selera,
5 sztuk cebuli,
1/3 szklanki soli,
3 ząbki czosnku,
1 torebka kurkumy, 20-25g.

Cebulę kroimy wzdłuż na pół i siekamy drobno w piórka lub pół talarki, wkładamy do miski z pokrojonym w plasterki czosnkiem.
Drobno kroimy liście selera.
Do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól. Doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru i soli.
Na wrzątek wrzucamy pokrojona cebulę, chwilę gotujemy aż zmięknie.
Dodajemy pokrojony seler i wsypujemy kurkumę, mieszamy i odstawiamy z ognia.
Zalewę przecedzamy przez durszlak.
Cebulę z zalewy rozkładamy do słoików.
Słoiki uzupełniamy płynem z przecedzonej zalewy, od czasu do czasu mieszając, aby kurkuma nie osiadała na dnie garnka.
Uzupełniamy słoiki zalewą do chwili, aż płyn delikatnie przykryje zawartość w słoiku.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
SMACZNEGO:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation