Kuchnia

PRZETWORY

Sałatka z buraczków i papryki

Składniki:

5 kg buraków
1 kg czerwonej papryki
8 cebul
zalewa:
2 szklanki wody
1,5 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Buraki umyć, zalać zimną wodą, gotować około 40 minut od momentu zagotowania. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka.

Składniki zalewy zagotować, dodać do nich paprykę i cebulę, gotować razem 10 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z burakami, nakładać do przygotowanych słoików i pasteryzować - długość pasteryzacji zależy od wielkości słoika 1 litrowe - 30 minut a mniejsze około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation