Kuchnia

PRZETWORY

Gotuj Się Kto Może: Ratatouille do słoików

Składniki potrzebne do przygotowania ratatouille do słoików :

4 średniej wielkości cukinie,
2 bakłażany,
8 pomidorów lima,
5 ząbków czosnku,
sól,
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
oliwa z oliwek do podsmażania warzyw.



Sposób przygotowania ratatouille do słoików:

Bakłażan płuczę i kroję w kostkę, posypuję obficie solą i odstawiam na jakieś 2-3 godziny żeby stracił swoją goryczkę.
Po tym czasie płuczę go i rozkładam na ręczniku papierowym do osuszenia.
Pomidory parzę i obieram ze skórki a następnie kroję w kostkę.
Cukinię płuczę i kroję w kostkę.

Bakłażan, cukinia i pomidor pokrojone w kostkę
Warzywa do przygotowania ratatouille

Do dużego garnka wlewam odrobinę wody i doprowadzam ją do wrzenia.
Bakłażan i cukinię niewielkimi partiami podsmażam na oliwie przez kilka minut, po czym przekładam do garnka.
Do podsmażonych warzyw dorzucam pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość solę i duszę na małym ogniu przez około godzinę. Pod koniec duszenia dodaję posiekany tymianek.



Gotowe ratatouille przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam dnem do góry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation