Kuchnia

Przepisy ♥

BAGIETKI JOGURTOWE

Składniki:
250ml jogurtu naturalnego (dałam 3,5%)
około 400g mąki pszennej
20g drożdży świeżych
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z 50ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Do dużej miski wlać jogurt, dodać sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Mąki dodać tyle, aby ciasto było gładkie, pulchne i ewentualnie leciutko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na pół i uformować dwie bagietki. (Można posmarować ręce olejem, aby ciasto nie kleiło się do rąk). Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10min.
02
Po wyrośnięciu delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto i posmarować rozkłóconym jajkiem.
03

Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation