Kuchnia

pieczywo

Prosty chleb razowy, na drozdzach, 2,5 h


Składniki

500 g mąki pszennej razowej typ 2000
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
350 ml letniej wody
łyżka oliwy/oleju roślinnego

Instrukcja

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól i drożdże.
Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Po ok. 4 minutach przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy. Formę przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 h 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut.
Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation