Kuchnia

pieczywo

razowy na zakwasie , dlugo

Składniki na 1 bochenek

Składniki na zaczyn:
325 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej razowej
3 łyżki aktywnego zakwasu

Składniki na ciasto właściwe:
200 g mąki pszennej razowej
100 g mąki pszennej jasnej
12 g soli

Wieczorem, dzień przed planowanym pieczeniem mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Miskę z zaczynem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kuchenny blat.

Następnego dnia mieszamy zaczyn razem z mąką razową i jasną oraz wodą - składnikami ciasta właściwego. Wyrabiamy składniki ciastem z końcówką hak - przez 3 minuty na pierwszej prędkości, następnie przez 2 minuty na prędkości.
[Pin on Pinterest]
Dodajemy sól i wyrabiamy jeszcze 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny - powinno urosnąć i zwiększyć objętość.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na blacie oprószony mąką. Formujemy okrągły bochenek i przekładamy do go koszyka lub na przykład na durszlak wyłożony ściereczką wysypana mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
[Pin on Pinterest]
Rozgrzewamy piekarnik razem z garnkiem żeliwnym w środku do temperatury 225 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, przekładamy bochenek do garnka, nacinamy wierzch, przykrywamy pokrywką i pieczemy chleb przez 20 minut.

Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, zdejmujemy z garnka pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze około 15 minut - aż bochenek popukany od spodu wydawał będzie głuchy odgłos. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation