Kuchnia

pieczywo

Składniki

75 g zakwasu żytniego
400 g wody o temperaturze 40 - 45 st C
10 g świeżych drożdży
12 g soli
350 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki żytniej typ 2000
25 g miodu
40 g pestek dyni
szklanka kostek lodu


Instrukcje

Do miski miksera wlać wodę, zakwas, miód i drożdże, całość wymieszać
Następnie dodać mąkę żytnią i pszenną oraz sól, ciasto wyrabiać przez 5 minut na średnich obrotach przy użyciu końcówki typu - hak
Pod koniec wyrabiania, dodać pestki dyni
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny
Formę o średnicy około 25 cm lub inna prostokątną, czy kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia
Po tym czasie ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, uformować kulę, przełożyć do przygotowanej formy, ponownie przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C
Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu i natychmiast wstawić chleb, chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 st C po tym czasie zmniejszyć tempertaturę do 190 st C, następnie dopiec chleb przez 35 do 40 minut ( opcja górnej i dolnej grzałki )
Chleb po upieczeniu studzimy na kratce, chleb przed krojeniem powinien być wystudzony
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation