Kuchnia

pieczywo

zakwas, długo, owsiany

Składniki na 2 nieduże bochenki

Składniki na zaczyn:
40 g aktywnego zakwasu
100 g mąki żytniej razowej
90 g wody

Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn
150 g mąki pszennej razowej
150 g mąki pszennej jasnej
270 g mąki owsianej
70 g mąki żytniej jasnej
2 1/2 łyżki siemienia lnianego
385 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
40 g płatków owsianych
łyżka soli

Wieczór przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn - aktywny zakwas mieszamy z mąką i wodą na jednolitą masę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy an noc na kuchenny blat. Następnego dnia zaczyn powinien urosnąć i mieć gąbczastą strukturę.

Siemię lniane zalewamy gorącą wodą, by woda przykryła nasionka i odstawiamy na noc,

Zaczyn, mąki i wodę miksujemy chwilę na średnich obrotach miksera, by składniki połączyły się. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy ciasto na 30 minut do autolizy.

Następnie dodajemy resztę składników - siemię, oliwę, płatki owsiane, sól i wyrabiamy mikserem ciasto przez około 5 minut na średnich obrotach. Ciasto powinno być jednolite, gładkie i niezbyt lepkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation