Kuchnia

pieczywo

zakwas, jasny

Składniki na 1 bochenek

Składniki na zaczyn:
50 g zakwasu
200 g mąki pszennej jasnej
50 g mąki pszennej razowej
200 g wody

Składniki na ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej jasnej
13 g mąki pszennej razowej
25 g mąki żytniej jasnej
340 g wody
11 g soli morskiej
113 g zaczynu

Składniki zaczynu mieszamy w misce na jednolitą pastę 8 godzin przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta właściwego. Zaczyn w miseczce przykrywamy ścierką i odstawiamy na kuchenny blat.
[Pin on Pinterest]
Po tym czasie w dzieży mieszamy mąki oraz wodę - składniki ciasta właściwego. Miksujemy, aż składniki się połączą, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto mikserem około 5 minut. Wsypujemy sól i wyrabiamy jeszcze 3 minuty. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce (na przykład do lodówki) na 12-15 godzin, aż potroi objętość. W tym czasie ciasto składamy trzykrotnie.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąka blat i formujemy okrągły bochenek. przekładamy go do koszyka do chleba i odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation