Kuchnia

Kuchnia

Chlebek Naan z curry z ciecierzycą, mięsem mielonym i kaszą jaglaną

Składniki:

oliwa z oliwek
mięso mielone ok. 200 g
pół szklanki kaszy jaglanej
pół puszki ciecierzycy
curry czerwone w paście, curry, czosnek granulowany, papryka słodka, imbir, natka pietruszki
natka pietruszki świeża
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać wodą i zagotować wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso mielone z indyka i podsmażyć do zmiany koloru. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i ciecierzycę. Przyprawić do smaku przyprawami. Dodać świeżą natkę pietruszki.

Na chlebek Naan:

300 g (po 150 g ) mąki pszennej tortowej lub luksusowej
15 g drożdży świeżych
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżka oliwy z oliwek
150 g jogurtu naturalnego
150 g ciepłego mleka

Przygotowanie:

Zagrzać mleko w rondelku. Przenieść drożdże do niewielkiej miski, dolać do niej 1 łyżkę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać do ciepłego mleka roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny. Do miski z mąką dodać mieszankę mleczną i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje należy dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 0,5 cm. Jeżeli zrobimy grubsze do będą się dłużej piec i będą dużo większych rozmiarów. Kształt nie musi być regularny. Najlepiej blat i wałek podsypać delikatnie mąką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, najlepiej z funkcją termoobiegu.

Do nagrzanego piekarnika – włożyć po 2 placki na gorącą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec kilka minut, do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation