Kuchnia

Kuchnia

Satay z kurczaka z sosem orzechowym Składniki:
2 piersi z kurczaka

na marynatę:
szalotka
ząbek czosnku
2 cm świeżego imbiru
papryczka chilli
łyżeczka kurkumy
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka kuminu
łyżka cukru brązowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
sok z połowy limonki
2 łyżki oleju sezamowego lub innego roślinnego

na sos:
150 ml mleka kokosowego
2 czubate łyżki masła orzechowego
ząbek czosnku
łyżeczka cukru brązowego
łyżka sosu sojowego
łyżka soku z limonki
1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli

Szalotkę posiekać, czosnek i imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chilli drobno pokroić. Nasiona kolendry i kumin utrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać lub zmiksować w blenderze.
Piersi z kurczaka pokroić w podłużne grube paski i obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Zamarynowane mięso nadziać na długie patyczki do szaszłyków (namoczyć je wcześniej przez kilka minut w zimnej wodzie, aby się nie przypaliły). Usmażyć je na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony do zarumienienia.
Przygotować sos: mleko kokosowe podgrzać w rondelku, dodać masło orzechowe, czosnek przeciśnięty przez praskę i reszte przypraw. Gotować na małym ogniu, często mieszając aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Przelać do miseczki i podawać razem z szaszłykami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation