Kuchnia

Kuchnia

TOFU FRYTKI

Składniki:

Frytki

2 – 3 kostki świeżego tofu
Sól
Pieprz
Sos chili

Olej rzepakowy lub oliwa do pieczenia
5 ostrych papryczek chili
1 ½ szklanki cukru trzcinowego lub białego
1 ½ szklanki octu winnego lub ryżowego
5 ząbków czosnku
½ szklanki wody
1 niewielki kawałek imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i kilka łyżek wody
Przygotowanie:

Tofu frytki

Tofu kroimy w około półtora centymetrowe paseczki na wzór frytek. Przy użyciu papierowych ręczników odciskamy z tofu nadmiar wody (im więcej tym lepiej). Rozgrzewamy piekarnik. Na brytfannie kładziemy papier do pieczenia i lekko smrujemy go oliwą lub olejem. Rozkładamy równomiernie tofu, smarujemy jego wierzch tłuszczem okraszamy solą i pieprzem. Pieczemy przez około 20 – 30 minut aż do pojawienia się złotej, lekko twardawej skórki. Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Sos chili

1 szklankę cukru blendujemy z pociętymi papryczkami chili wraz z ziarenkami i przesypujemy do garnka lub rondla. Obrany czosnek i imbir blendujemy z pozostałą częścią cukru i przekładamy do chili mieszając razem składniki. Zalewamy całość octem i wodą i gotujemy przez około 5 minut. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotującego się sosu cały czas go mieszając do zgęstnienia. Sos przelewamy do słoiczków lub małych butelek.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation