Kuchnia

Kuchnia

Kurczak zapiekany z rabarbarem

czas przygotowania 80 minut | 4 porcje

potrzebujesz
8 sztuk podudek z kurczaka
500 g rabarbaru
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki szafranu
1 łyżeczka suszonego kminku
1 liść laurowy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5-6 łyżek cukru
pieprz i sól
świeża kolendra
1 papryczka chili
2 łyżki pistacji
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła

przygotowanie
Na głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem. Podudzia smażyć przez 10 minut z każdej strony. Cebule i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Rabarbar umyć, odciąć końce i pokroić w kosteczkę.

Podsmażone podudzia przełożyć na blachę, na patelnię wrzucić cebule, czosnek i rabarbar. Dodać wszystkie przyprawy i cukier. Koncentrat pomidorowy wymieszać ze szklanką wody i zalać warzywa. Dusić przez 5 minut, następnie zalać kurczaka sosem rabarbarowym oraz obsypać posiekaną papryczką chili i pistacjami. Piec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Podać z pieczywem, posypane posiekaną kolendrą. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation