Kuchnia

Kuchnia

Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem | Kwestia Smaku

ok. 150 g makaronu (np. pappardelle, penne lub kokardki)
duża garść szpinaku
150 g łososia wędzonego
3 łyżki kremowego serka np. Twój Smak, Philadelphia
2 łyżki masła
2 cząstki cytryny

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki, liście posiekać na desce. Łososia pokroić w małą kosteczkę.
Makaron odcedzić zachowując 1/3 szklanki wody. Wymieszać ją z serkiem i odstawić.
Do garnka po makaronie włożyć masło i pokrojonego łososia, smażyć przez około minutę co chwilę mieszając. Następnie dodać szpinak i mieszając smażyć aż zmięknie.
Dodać odcedzony makaron i wodę z makaronu z dodatkiem sera, zagotować, odstawić z ognia. Jeśli sos nie jest jeszcze gęsty, można chwilę potrzymać makaron na małym ogniu. Wyłożyć na talerze, podawać z cząstką cytryny.
WSKAZÓWKI

Do makaronu można też dodać czosnek (podsmażyć przed dodaniem łososia wędzonego).
Zamiast kremowego serka można użyć śmietanki kremówki (80 ml), nie trzeba jej już rozcieńczać wodą z makaronu. Po dodaniu śmietanki do makaronu gotujemy wszystko przez chwilę do zgęstnienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation