Kuchnia

Ciasteczkowo

BAYADERKA : YO-YOS CZYLI CIASTECZKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek:

- 250 g niesolonego masła
- 60 g cukru pudru
- 125 ciemnej czekolady (roztopionej i lekko przestudzonej)
- 375 mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

- 90 g niesolonego masła
- 125 g cukru pudru
- 35 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni Celsjusza.
Wykładam papierem dwie formy. Ucieram masło z cukrem pudrem do puszystości. Następnie dodaje roztopioną i koniecznie przestudzoną czekoladę.

2. Przesiewam obie mąki i ucieram z maślaną masą. Dodaje ekstrakt waniliowy i mieszam do połączenia.
I za pomocą łyżeczki ( tylko orientacyjnie aby ciastka były jednakowej wielkości) formuję małe kuleczki i wykładam na formę. W odstępach. Każdą z nich naciskam grzbietem widelca aby stały się nieco płaskie. Piekę ciasteczka około 20-25 minut. Studzę na kratce.

3. Przygotowuję masę. Mikserem ucieram masło do puszystości. Po czym stopniowo dodaję cukier puder. Na samym końcu łączę składniki z roztopioną i przestudzoną czekoladą i ekstraktem.

4. Połowę przestudzonych ciasteczek przekładam masą. I łączę w pary.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation