Kuchnia

Ciasteczkowo

Pączki serowe

Składniki (około 22 sztuk):
250 g twarogu półtłustego
2 jajka
200-220 g mąki pszennej
50 g cukru (3 łyżki)
50 g gęstej śmietany 18% (2 łyżki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu
szczypta soli



Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki na paczki. Wszystkie składniki pozostaw na minimum 30 minut (powinny mieć mniej więcej jednakową temperaturę).



Twaróg zmiel w maszynce o drobnych oczkach, albo przepuść przez praskę. Następnie dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym, mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną, śmietanę, jajka oraz spirytus. Wyrób ciasto (możesz łyżką – ciasto jest klejące).



W miseczce przygotuj olej, posmaruj nim dłonie, a następnie z ciasta formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na blacie posmarowanym oliwą (będą łatwiej się odklejać). W garnku rozgrzej olej (używam rzepakowego), a następnie wrzucaj po kilka sztuk pączków. Smaż z obu stron na złoty kolor (tłuszcz nie może być zbyt gorący – spali skórkę pączka, a w środku będzie surowy)



Usmażone pączki przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie układaj je na paterze i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Przepis i zdjęcie -> najsmaczniejsze.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation