Kuchnia

Ciasteczkowo

Kruche serca maślane

na 48 ciasteczek o średnicy ok. 6cm

200 g masła
125 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
75 g czekolady
łyżeczka oleju roślinnego
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać wanilię, przesianą mąkę i sól. Zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Schłodzić przez ok. 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki, chwilę ogrzać w temperaturze pokojowej i delikatnie rozwałkować, podsypując odrobinę mąką pszenną. Wycinać ciasteczka w kształcie serc, układać w odstępach na blaszkach i odkładać do lodówki do schłodzenia na kwadrans. Piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z łyżeczką oleju.
Ostygnięte ciasteczka zanurzać z jednej strony w czekoladzie i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation