Kuchnia

Ciasteczkowo

Kruche makowe gwiazdki

Składniki na 20 - 30 sztuk:
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła, zimnego
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
2 łyżki maku (suchego)

Ponadto:
drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek

Wszystkie składniki włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować*. Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.

Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z wanilią.

Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation