Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

posmakujto! | Placki twarogowe z jabłkami

PRZEPIS NA PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKAMI
(ok. 15 sztuk)


Składniki :
150 g twarogu półtłustego
3 żółtka
2 łyżki cukru
3 białka
3 łyżki mąki pszennej
1 jabłko

Dodatkowo :
olej do smażenia
syrop klonowy
ulubiony dżem


Jak zrobić placki twarogowe z jabłkami:
Twaróg przełożyć do miski, dokładnie rozdrobnić widelcem. Dodać żółtka i cukier, wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do twarogu razem z mąką, ponownie wymieszać. Białka zmiksować na wysokich obrotach na sztywną pianę. Dodać do pozostałych składników i delikatnie połączyć łyżką. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Nakładać po 1 łyżce ciasta. Smażyć na niedużym ogniu, po około 2 minuty na stronę. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z syropem klonowym lub ulubionym dżemem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation