Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Odwracany biszkoptowy jabłecznik – White Plate

Odwracany biszkoptowy jabłecznik
Łatwe, tylko ważne: dokładnie i delikatnie. Uwagi w przepisie 🙂

Składniki
4 jajka
220 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii, łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
200 g mąki pszennej plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 5 niedużych jabłek (ok. 700 g)
masło i bułka tarta do formy
Przepis
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić w misce, a kiedy będzie aksamitna piana, dosypywać powoli cukier, dodać wanilię i miksować na niskich obrotach.
Dodawać po jednym żółtku, miksując bardzo delikatnie, żeby zachować strukturę piany.
Wyłączyć mikser, mąkę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i DELIKATNIE, ale DOKŁADNIE wymieszać (ważne, żeby nie miksować tego wszystkiego na szalonych obrotach, bo ciasto nie będzie puszyste. Ważne też, żeby zrobić to dokładnie 🙂
Tortownicę (ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 26 cm z kominkiem, ale może być też bez kominka) posmarować masłem, obsypać dokładnie tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie na plasterki i starannie ułożyć je w formie (tak, jak na zdjęciu) – jabłka będą potem na wierzchu, więc ważne, żeby rozłożyć je równomiernie.
Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut (po 30 minutach ciasto należy przykryć folią aluminiową). Ja sprawdzam, czy jest upieczone, wbijając w nie drewnianą wykałaczkę – jeśli jest sucha, to znak, że ciasto jest gotowe.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie ok. 30 minut i delikatnie przełożyć do góry nogami na talerz. „delikatnie” to słowo klucz, bo jeśli będziemy odwracać gorące ciasto i robić to w pośpiechu, może się przykleić do dna (co widać na załączonych zdjęciach 😉 )
Można oprószyć cukrem pudrem, choć z natury jest i tak słodkie.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation