Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Ciasto trzęsienie ziemi

Jeśli brakuje Ci pomysłu na fajne, domowe ciasto, to jest strzał w dziesiątkę. Robisz na bazie masy murzynkowej, a możesz także wspomóc się gotową mieszanką (czasem można!). Na wierzchu ciasta wykonujesz zawijasy i esy-floresy, mieszając je fantazyjnie z jaśniejszą masą na bazie serka śmietankowego. Ciasto będzie pięknie wyglądało!

Składniki:

Opakowanie gotowej mieszanki na ciasto czekoladowe (w torebce) lub przygotuj ciasto tak jak na murzynka;
1/3 szklanki oleju
3 jajka
1 i 1/3 szklanki wody
2/3 szklanki wiórków kokosowych
2/3 szklanki czekoladowych groszków
1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan
1/2 szklanki masła
225 g serka śmietankowego
3 i 3/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Najpierw przygotować ciemne ciasto na murzynka (można użyć też gotowej mieszanki na ciasto czekoladowe i dodać do niego olej, jajka i wodę). Natłuścić foremkę. Wysypać ją wiórkami kokosowymi, groszkami czekoladowymi i pekanami.

W rondlu rozpuścić masło i serek. Ubić cukier masę maślano-serkową z cukrem pudrem. Rozsmaruj miksturę na wierzchu masy czekoladowej, zrób zawijasy używając ostrza noża.

Piec 35-45 minut. Będzie dobre, jeśli przestanie się trząść w foremce, kiedy nią potrząśniesz. Test suchego patyczka nie pomoże, bo ciasto zwykle jest nardzo mokre w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation