Kuchnia

jabłkowo-szarlotkowo

Szarlotka z budyniem

Składniki na ciasto kruche (blacha o wym. 23×23):
450 g mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek np. Boskop
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
750 ml mleka
cukier puder – do posypania
kilka łyżek bułki tartej

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy, układamy na blasze, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut.
Spód studzimy i posypujemy bułką tartą aby wchłonęła sok z jabłek podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC.
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście.
Budynie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru.
Gorącym budyniem polewamy jabłka.
Na warstwę budyniu ścieramy ciasto z zamrażarki.
Pieczemy około 45 minut.
Po wystudzeniu szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation