Kuchnia

jabłkowo-szarlotkowo

Jabłka w koszulkach
Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
200 g masła
200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

6-8 jabłek
3 łyżki powideł śliwkowych ( lub marmolady, nutelli, orzechów z miodem )
sok z cytryny






Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na czas przygotowywania jabłek wstawić do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180 C.

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Wydrążenia napełnić powidłami.

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedną część ciasta, połówki jabłek i przykryć cienko rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta.

Piec około 30 minut w temp. 180 C.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation