Kuchnia

jabłkowo-szarlotkowo

Szarlotka z kratką

Jesień ma jeden plus wśród wielu minusów(mówię tu o zimnych i mokrych porankach, wczesnym zachodzie słońca i zbliżającej się zimie), a mianowicie można przygotować najlepszą na świecie szarlotkę, taką z ogromną ilością jabłek i cynamonu, na bardzo maślanym cieście, posypaną cukrem pudrem i nawet jeśli zdarzy się przez takie ciasta przytyć to i tak tego nie widać pod grubą warstwą ubrań. :P


Kruche ciasto
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła pokrojonego w małą kostkę
pół szklanki cukru
3 duże żółtka


Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut.
Zimne ciasto podzielić na 2 części(ok. 1/4 i 3/4), większą wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 25-26cm, podpiec* przez 15 minut w 180ºC, pozostałą część ciasta rozwałkować na grubość 3-4mm, powycinać cienkie paski.Gdy ciast się piecze przygotować jabłka.


Nadzienie
Składniki:

1,2kg jabłek
czubata łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej**
sok z połowy cytryny
1/3 szklanki cukru***


Owoce pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, delikatnie zawinąć wystające boki, poukładać paski ciasta w kratkę. wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec godzinę do wyraźnego zrumienienia się ciasta.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


* - proponuję na ciasto(dno i boki formy) wyłożyć arkusz folii aluminiowej, zapobiegnie ona opadaniu boków
** - jeśli jabłka są bardzo soczyste można zwiększyć ilość mąki
*** - ilość według gustu i tego jak słodkie są owoce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation