Kuchnia

jabłkowo-szarlotkowo

"Szarlotka" bez cukru

Składniki (na 2 porcje) :

2 duże jabłka (słodkie, np.ligol )
1 lub 1,5 szklanki schłodzonego jogurtu naturalnego
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka otrębów żytnich
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
0,25 szklanki wody




Jabłka obieramy i kroimy średniej wielkości kostkę. Do garnka wrzucamy jabłka, dodajemy wodę i prażymy od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby dodajemy więcej wody) aż jabłka zmiękną, a następnie doprawiamy je cynamonem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W miseczce mieszamy płatki owsiane z otrębami.

Do wysokiej szklanki lub pucharka wkładamy składniki tworząc warstwy:

jabłka
2 łyżki mieszanki otrębów z płatkami
jogurt
otręby i płatki
reszta jabłek

Tak samo postępujemy przygotowując drugą porcję.

Dekorujemy szczyptą cynamonu i odrobiną miodu (opcjonalnie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation