Kuchnia

RYBY

Śledzie w sosie warzywnym - Kuchnia bez VAT

Składniki
500 g solonych filetów śledziowych
4 cebule
5 ogórków konserwowych
1 łyżka musztardy
7 łyżek keczupu
1,5 łyżki cukru
5 łyżek oleju
kilka ziarenek pieprzu
liść laurowy
ziele angielskie
Śledzie w sosie warzywnym
Śledzie w sosie warzywnym
Wykonanie
Śledzie moczymy przez godzinę w wodzie (niektórzy moczą znacznie dłużej, ale ja osobiście preferuję max 1 godzinę), po czym kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka a ogórki w półplasterki. Następnie przygotowujemy sos: musztardę łączymy z keczupem, cukrem i przyprawami. Powoli wlewamy olej ciągle mieszając. Do sosu dodajemy pokrojone warzywa i całość dokładnie mieszamy. Na dno przezroczystego naczynia wykładamy na przemian sos i śledzie aż do wyczerpania składników. Przykrywamą folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation