Chleb pszenno - żytni z makiem (na drożdżach) | Kulinarne Przeboje
na 2 średnie keksówki : użyłam 30cm x 10cm i 24 x 10cm
Mąka pszenna typ 500
400g
Mąka pełnoziarnista typ 2000
200gól
2 płaskie łyżeczki
Świeże drożdże
30g
Mleko
50ml ciepłego mleka
Cukier
1 łyżeczka
Woda
400ml przegotowanej letniej wody
Mak
do posypki
Drożdże pokruszyć, zalać letnim mlekiem (ok. 50C). Dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut, by drożdże wyrosły.
Obie mąki wsypać do miski, dodać sól oraz rozczyn. W tym momencie można zacząć wyrabiać ciasto hakami i stopniowo dolewać wodę. Jeśli nie mamy robota, to należy od razu wlać wodę i najpierw ciasto wymieszać łyżką (gdyż jest lepkie), a następnie wyrabiać je ręcznie przez ok. 5 minut. Można delikatnie podsypać mąką oraz wysmarować ręce olejem, by mniej się lepiło. Wyrobione ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. godzinę (do czasu aż ciasto urośnie i min. podwoi swoją objętość). Następnie wyjąć ciasto z miski i uderzyć w nie kilka razy pięścią.
Ciasto podzielić na 2 porcje i włożyć do keksówek. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Kolejno, za pomocą pędzelka nawilżyć wierzch chleba wodą, posypać makiem.
Piekarnik nagrzać do 180C i piec chleb najpierw przez ok. 25-35 minut, a następnie zwiększyć temp. do 220C i piec kolejne 5-10 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć przyrumieniony chleb). Studzić na kratce. Smacznego! :)
Polecam również przepisy na : Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) ; Proste bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem oraz Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin’ bread)
http://kulinarneprzeboje.pl/2013/10/03/chleb-pszenno-zytni-z-makiem-na-drozdzach/