Kuchnia

wypiekanie pieczywa

Pszenno-żytni bochenek na zakwasie - przepis
Składniki:

200g zakwasu żytniego (aktywnego)
1 szklanka letniej wody
2 i 1/2 szklanka mąki pszennej chlebowej
1 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu


Przygotowanie:
wodę wlać do dużej miski, mąkę żytnią , pszenną i sól, miód, wymieszać
następnie wlać zakwas i jeszcze raz dokładnie wymieszać
ciasto wyrabiać przez około 8 minut, aż zrobi się jednolite i elastyczne (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać odrobinę wody)
następnie przykryć i odstawić na 10 minut, po upływie tego czasu ponownie wyrabiać przez kilka minut
ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 - 2 i 1/2 godziny
po tym czasie jeszcze chwilę wyrobić i uformować owalny bochenek, obsypać go mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny
tuż przed włożenie do nagrzanego piekarnika naciąc bochenek ostrym nożem
piec na rozgrzanym piekarniku do 220 st.C przez około 30-40 minut, aż chlebek zrobi się rumiany (wraz z chlebem do piekarnika należy wsunąć naczynie żaroodporne wypełnione 3/4 szklanki wody)
wyjąć z piekarnika i zostawić na kratce do zupełnego ostudzenia
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/pszenno-zytni-bochenek-na-zakwasie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation