Kuchnia

wypiekanie pieczywa

chleb orkiszowy z czarnuszka

Składniki:

600 g mąki orkiszowej typ 700
250 g aktywnego zakwasu żytniego
280 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżeczki czarnuszki
łyżka oliwy

Mąkę wymieszać z czarnuszką, solą i cukrem. Dodać aktywny zakwas. Mieszając składniki dodać oliwę i stale mieszając stopniowo dodawać wodę. Zagnieść ciasto ok. 5 minut, następnie przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypanym mąką blacie i chwilę zagnieść, uformować w kulę i ułożyć w koszyczku wyłożonym obsypaną mąką ściereczką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni, na najniższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Na gorącą blachę wyłożyć chleb, naciąć. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. Po upieczeniu sprawdzić chleb pukając go od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy że jest upieczony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation