Kuchnia

Przepisy

Everyday bread

Chleb codzienny

900g mąki pszennej typ 650
100 g mąki orkiszowej
garść otrębów
40 g zakwasu
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
około 600 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki włożyć do miski i porządnie wymieszać aż do połączenia składników. Masa ma być gładka i dosyć mocno lepiąca, jeżeli się nie lepi dodaliśmy za mało wody i trzeba jeszcze trochę dolać. Zostawić na 2 godziny do wyrastania, po tym czasie połowę ciasta można schować do lodówki, a połowę można już wykorzystać do pieczenia. Uformować w dłoniach kulę, w tym momencie ciasto będzie już mniej lepiące i łatwo będzie się kształtować. Rozciągnąć kulę i zawijać brzegi pod spód, po czym obrócić i powtórzyć czynność. uformować podłużny bochenek i zostawić na pół godziny. Przed pieczeniem włożyć na łopatę, naciąć i piec na kamieniu.
Ja robię trochę inaczej - do wyrastania zostawiam go na większej blasze, tak, by jego brzegi się z blachą nie stykały, potem wstawiam do pieca razem blachą. Warto wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Piec w temperaturze 230 stopni przez około 40-45 minut. Można piec w wyższej niż podana temperaturze szczególnie jak ktoś ma stary gazowy piekarnik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation