Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Przepisy

Babciny chleb pszenny na maślance

Składniki:
1 paczka suszonych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody około 45°C
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
1 i 1/2 szklanki ciepłej maślanki około 45°C
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, zwykłej
mąka do posypania lub 2 łyżki stopionego masła do posmarowania

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, drożdże, sól. Następnie wlać wodę, maślankę, miękkie masło, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieść przez 10 minut. Miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto i obrócić, żeby całe pokryło się olejem. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Zbić ciasto i podzielić na dwie części, uformować dwa okrągłe chlebki.
Dwie okrągłe formy o średnicy około 20 cm wysmarować tłuszczem, włożyć bochenki do form. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy tylko naciąć. Piec przez 25 – 30 minut, do momentu kiedy chleb sie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Jeśli wybraliście opcję bez mąki to po wyjęciu z piekarnika należy gorący chleb posmarować roztopionym masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation