Kuchnia

Przepisy

CHLEB SEROWY
( przepis z PRACOWNI WYPIEKÓW)

400 g mąki pszennej
200 g sera ( ja dodałam Manchego, Parmezan i zwykły żółty bodajże Edam)
300 g wody
3/4 łyżeczki drożdży
łyżeczka soli

Sery pokroić w 1 cm kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 12-16 godzin.
Po tym czasie ściereczkę wysypać grubo mąką i umieścić na niej ciasto, będzie dość luźne. Chwytając w obie ręce końce ściereczki uformować bochenek i przełożyć do miski na czas kolejnego wyrastania, które powinno zająć 30-60 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik z garnkiem żeliwnym w środku do 230 stopni. Wyrośnięty chleb należy wrzucić do nagrzanego garnka i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika na 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20 min.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation