Kuchnia

Przepisy

Składniki:
175 g masła o temp. pokojowej (niecała kostka)
pół szklanki brązowego cukru
4 lekko rozkłócone jajka
200 g posiekanych kawałków czekolady (najlepiej deserowej lub gorzkiej) lub tyle samo czekoladowych groszków
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rodzynek lub żurawiny
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g posiekanych orzechów laskowych
50 g posiekanych migdałów
skórka otarta z jednej pomarańczy

Wykładamy niewielką formę keksówkę pergaminem (moja ma 25 cm długości) i nagrzewamy piekarnik do 165°C. Ucieramy brązowy cukier z miękkim masłem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo płynne jajka na zmianę ze szklanką mąki. Na końcu dodajemy pół szklanki mąki wymieszanej z proszkiem. Miksujemy. Dodajemy posiekane orzechy, otartą skórkę, rodzynki lub żurawinę oraz czekoladę. Ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę do formy i robimy spodem łyżki niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta. Pieczemy przez godzinę lub do tzw. „suchego patyczka”. Zostawiamy przez 5 minut do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Ciasto można zawinąć i mrozić nawet przez 3 miesiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation