Kuchnia

ciasta

Tort czekoladowy z bezą

Składniki:

Blaty bezowe:
6 białek z dużych jaj, o temp. pokojowej
szczypta soli
300 g miałkiego cukru
180 g migdałów, drobno zmielonych
1 łyżka mąki kukurydzianej
Na blaszce ułożyć papier do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 22 cm.
W misce ubić białka z solą na lekką pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera, aż powstanie sztywna i lśniąca piana. Dodać migdały i mąkę kukurydzianą i delikatnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą).
Masę nałożyć na narysowane wcześniej koła i piec 1 godzinę i 20-30 minut w rozgrzanym do 150ºC. Ostudzić okręgi na blasze przez 10 minut, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Krem:
250 g grubo krojonej gorzkiej czekolady
375 g masła
6 żółtek z dużych jaj
125 ml wody
2 łyżki ekstrakty z wanilii
alkohol (np. rum) *
Dodatkowo:
uprażone orzechy laskowe - ilość według uznania *
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudzić.
W misce utrzeć masło na gładki krem.
W osobnym naczyniu ubić żółtka, aż staną się jasne i gęste.
Na średnim gazie doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem. Gotować nie mieszając, aż temperatura osiągnie 115ºC lub lekko sprężystą konsystencję. Zdjąć z ognia i cały czas ubijając, dodawać do żółtek. Stopniowo dodawać masło oraz czekoladę i wanilię. Ubijać, aż do ostygnięcia mieszanki. W tym momencie można do masy dodać dodatkowo alkohol- ilość i gatunek wedle upodobania.

Połóż jedną bezę na paterze i posmaruj 1/3 kremu. Połóż kolejną bezę i połowę pozostałego kremu. Na to ostatnia beza i na wierzchu rozprowadź resztę kremu.
Udekoruj uprażonymi orzechami laskowymi.

* alkohol nie jest konieczny, ilość i typ użytego alkoholu zależą od naszych preferencji
*uprażone i pokrojone orzechy laskowe możemy także dodać do masy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation