Kuchnia

ciasta

Maślane bułeczki ze śliwkami i cukrowym lukrem
12 szt.
na podst. przepisu na rogale Ewy Aszkiewicz

3 szkl. mąki
2 łyżki cukru pudru
4 dag drożdży
¾ szkl. mleka
80 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
3 żółtka
szczypta soli
śliwki węgierki – 18 szt.

Drożdże włożyć do rondelka i rozpuścić w cukrze pudrze. Dodać letnie mleko i łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Trwa to około 15 min.
Mąkę przesiać do miski, wlać podrośnięte drożdże, żółtka, sól i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odstawało od brzegów miski. Teraz, stopniowo wlewać po trochu stopione masło cały czas wyrabiając. Gdy ciasto połączy się z masłem, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie przenieść ciasto na stolnicę, podzielić na 12 części i z każdej uformować placuszek grubości około 1 cm.
Śliwki przepołowić i pozbawić pestek. Na każdym placuszku położyć po 3 połówki śliwek przecięciem do góry i lekko je docisnąć. Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 min.
Piekarnik nagrzać do 170°C i piec bułeczki przez 17-20 min. Można na dwie raty, lub wszystkie razem. Ja piekłam na dwie raty. Bułeczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu bułeczki polukrować lukrem zrobionym z pół szkl. cukru pudru rozmieszanym z odrobiną wrzątku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation