Kuchnia

ciasta

krówka
Ciasto miodowe:
500g mąki pszennej
250g margaryny
½ szklanki cukru (= 100g)
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
Masa budyniowa:
3 niepełne szklanki mleka (dałam 550ml)
¾ szklanki cukru (= 150g)
1 budyń waniliowy bez cukru
1 żółtko
1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
250g masła
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
300g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki we formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Orzechy włoskie posiekać.
Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation