Kuchnia

Kuchnia

Enchiladas z kurczaka

Składniki:
3 papryczki chipotle chili
1 szklanka wrzącej wody
600 g filetów z piersi kurczaka
1 drobno posiekana średniej wielkości czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
425 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano
1/2 szklanki śmietany 18%
240 g grubo startego sera cheddar
8 - 10 pszennych lub kukurydzianych tortilli
sól


Papryczki chili pozbawić szypułek, zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 minut. Wodę z chili zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Mięso umieścić w rondlu z wrzącą wodą, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 10 -15 minut. Filety wyjąć, przestudzić i pokroić w drobne kawałki.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
3 - 4 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę. Smażyć aż stanie się szklista. Połowę cebuli odłożyć do miski z pokrojonym kurczakiem. Do pozostałej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kminek. Smażyć mieszając do uwolnienia aromatów.
Wlać zmiksowane chili z wodą, koncentrat pomidorowy, pomidory i oregano. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1 minuty. Doprawić solą, zdjąć z ognia.
Kurczaka, cebulę, śmietanę oraz 1/3 sera wymieszać w misce.
Tortille podgrzać, zanurzyć w sosie z obu stron. Na brzegu każdej tortilli położyć łyżkę farszu z kurczakiem, zwinąć. 1/2 szklanki sosu pomidorowego rozprowadzić na dnie naczynia. Ułożyć enchiladas jedna obok drugiej, złączeniem do dołu. Enchilades polać sosem pomidorowym, następnie posypać serem. Piec ok 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopnie C. Podawać z jogurtem lub śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation