Kuchnia

Wigilia

kutia
- 1/2 kg maku
- 1/2 kg coczyszczonej pszenicy "na kutię"
- 500 ml miodu
- po dużej garść rodzynek i migdałów
- przesmażona skórka z pomarańczy
___________

mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka ( można wcześniej namoczyć - wówczas nie wymaga tak długiego gotowania). po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą.w czasie studzenia kilkakrotnie potrząsamy sitem, aby ziarna się nie posklejały. miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation