Kuchnia

Wigilia

Wykwintny kompot z suszu

Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 245 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki:

• 20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
• po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
• 5 dag suszonych gruszek
• pomarańcza
• cytryna
• kawałek kory cynamonu
• 5 goździków
• miód


Etapy przygotowania:

Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny.
Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki.
Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.


http://www.mojegotowanie.pl/swieta/wykwintny_kompot_z_suszu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation