Kuchnia

Słodkości **Przeróżne ciasta & torty

MAXI KING CIASTO

SKŁADNIKI:

ok. 400 g herbatników, 1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny)

SKŁADNIKI MASY MLECZNEJ:

1,5 kostki miękkiego masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego)

SKŁADNIKI POLEWY:

2 czekolady gorzkie, 1/2 szklanki kremówki, 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)

WYKONANIE:

Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2).

Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć.
Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników.
Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3).
Wyłożyć ją na herbatniki.
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników.
Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4).
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation