Kuchnia

piątkowe

Filety rybne w płatkach migdałowych Składniki:

750 mrożonych lub 500 g świeżych filetów z ryby (najlepszy mintaj)
sok z cytryny
sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie)
2-3 jajka
mąka do obtoczenia
200 g płatków migdałowych
klarowane masło lub ewentualnie olej do smażenia

Filety z ryby rozmrozić, jeśli nie używamy świeżych, pokroić na mniejsze kawałki, a rozmrożone dobrze odcisnąć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Filety osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko dociskając do ryb. Filety obtaczać w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation