Kuchnia

piątkowe

Smarowidła, pasty i dżemy - Malinowa czerwień kładniki:

ok. 80 g rukoli
150 g fety
szklanka mrożonego groszku
3 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć)
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki zielonych oliwek
1 łyżeczka oregano
sól i świeżo mielony pieprz
1/2 szklanki dressingu pomarańczowego (można zastąpić 1/4 szklanki oliwy i 1/4 szklanki świeżego soku z pomarańczy plus łyżka octu jabłkowego i łyżeczka miodu

Groszek ugotować i przestudzić. Zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pastę można podawać rozsmarowaną na pieczywie, nafaszerować nią jajka lub podać z makaronem w formie pesto, dolewając nieco oliwy, by danie nie było za suche.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation