Kuchnia

piątkowe

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

5 SZTUK
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
6 jajek
sól i pieprz
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
opcjonalnie - 2 plasterki żółtego sera
bułka tarta do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać pod bieżącą wodą kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać mleko, przykryć pokrywką i zagotować. Gotować pod przykryciem bez otwierania rondla przez 15 minut.
5 jajek ugotować na twardo, 1 zostawić surowe. Jajka do ugotowania włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą do całkowitego przykrycia, postawić na ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 8 minut. Wylać gorącą wodę i zalać zimną, zbić skorupki i pozostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Następnie obrać ze skorupek.
Kaszę i ugotowane jajka włożyć do dużej miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, koperek, szczypiorek oraz starty na tarce ser żółty jeśli go używamy. Dokładnie wymieszać, uformować 5 kotletów.
Obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać min. ok. 1/2 cm warstwę masła klarowanego. Gdy będzie gorące, włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty z każdej strony, następnie dosmażać jeszcze po około 1 minucie z dwóch stron.
PROPOZYCJA PODANIA

MIZERIA
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation